Resepi ayam ala kenny rogers mudah dan sedap
Bahan-bahan:
Seekor ayam di potong dua bahagian
1 inci halia
Sebatang serai
Segenggam lada hitam
1 kiub ayam
2 sudu besar olive oil
2 sudu besar madu
2 sudu besar sos tiram
Satu sudu kecil garam
Blend kan halia, serai yang telah dihiris nipis, lada hitam, kiub ayam dan segenggam lada hitam.
Kemudian satukan bahan yang telah di blend bersama olive oil, madu, sos tiram dan garam.
Lumurkan pada ayam dan perap selama 4 jam atau lebih. Lagi lama lagi sedap.
Bakar di dalam oven dengan suhu 200 C selama 30-40 minit.
Roshar bakar dalam kuali ajaib jer hehe..
Tuesday, February 07, 2017
Patin tempoyak match dengan budu
Hurmm patik tempoyak lagi hehe..dah kata all time favourite husband and wife, memang tak pernah jemu..kali masak patin tempoyak match dengan budu pure terengganu plus ulam-ulam kampung memang terangkat la..habis nasi satu periuk haha..
Budu ni memang original dari terengganu, tak tambah apa-apa pun lagi..ikan bilis pun tak hancur lagi tau..kalau budu kelantan selalunya dah masak sebab tu warna dia lain..memang marvellous!hehe
Resepi laksam terengganu mudah
Resepi Laksam Terengganu Mudah
Bahan-bahan: Laksam
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
5 cawan air suam
Sedikit garam (roshar tambah)
Campurkan tepung beras, tepung gandum, air suam dan sedikit garam..kacau sehingga sebati.
Sebelum kukus sapukan minyak pada permukaan tudung periuk @ terpulang bekas apa yang anda guna.
Panaskan sekejap dalam periuk pengukus.
Bolehla letakkan adunan tepung tadi.
Kukus lebih kurang 2-3 minit.
Nak tau laksam dah masak ke belum, permukaan laksam tu akan menggelembung.
Keluarkan dan bolehla di gulung.
Ulang sapukan minyak pada tudung periuk @ bekas sebelum letak adunan tepung.
(Tujuan sapu minyak supaya laksam tak melekat dan mudah digulung)
Bahan-bahan: Kuah Laksam
5- 6 ekor ikan selayang/kembung/selar
5 ulas bawang merah (bawang besar pun boleh)
Sedikit lada hitam
Asam keping
1 1/2 santan kotak
Sedikit garam
Ulam: Kacang panjang, tauge dan timun batang..ikut selera masing-masing
Sambal cili: Cili besar dan cili padi, ditumbuk bersama sedikit belacan.
Rebus ikan selayang/kembung/selar, perisikan dan buang tulang.
Tumbuk bawang merah dan lada hitam dan isi ikan.
Masukkan santan ke dalam periuk dan panaskan sebentar.
Masukkan bawang merah, lada hitam dan isi ikan yang telah ditumbuk dan asam keping.
Biarkan sehingga menggelegak sedikit dan tambahkan garam.
Bolehla di hidang.
Bahan-bahan: Laksam
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
5 cawan air suam
Sedikit garam (roshar tambah)
Campurkan tepung beras, tepung gandum, air suam dan sedikit garam..kacau sehingga sebati.
Sebelum kukus sapukan minyak pada permukaan tudung periuk @ terpulang bekas apa yang anda guna.
Panaskan sekejap dalam periuk pengukus.
Bolehla letakkan adunan tepung tadi.
Kukus lebih kurang 2-3 minit.
Nak tau laksam dah masak ke belum, permukaan laksam tu akan menggelembung.
Keluarkan dan bolehla di gulung.
Ulang sapukan minyak pada tudung periuk @ bekas sebelum letak adunan tepung.
(Tujuan sapu minyak supaya laksam tak melekat dan mudah digulung)
Ni bila laksam dah masak..dia akan menggelembung macam ni..maafkan rupa tudung periuk yang tak berapa cantik tu yeh hehe..
Bahan-bahan: Kuah Laksam
5- 6 ekor ikan selayang/kembung/selar
5 ulas bawang merah (bawang besar pun boleh)
Sedikit lada hitam
Asam keping
1 1/2 santan kotak
Sedikit garam
Ulam: Kacang panjang, tauge dan timun batang..ikut selera masing-masing
Sambal cili: Cili besar dan cili padi, ditumbuk bersama sedikit belacan.
Rebus ikan selayang/kembung/selar, perisikan dan buang tulang.
Tumbuk bawang merah dan lada hitam dan isi ikan.
Masukkan santan ke dalam periuk dan panaskan sebentar.
Masukkan bawang merah, lada hitam dan isi ikan yang telah ditumbuk dan asam keping.
Biarkan sehingga menggelegak sedikit dan tambahkan garam.
Bolehla di hidang.
Laksam yang dah siap
Monday, February 06, 2017
Birthday my rijal al-amir
1/2 hari tu birthday my rijal al-amir aka beloved husband..ingatkan nak celebrate kat luar tapi bila fikir-fikir dengan budak tecik amani tu takut kelaut nanti, plan lain kang jadi lain plak..so roshar decide celebrate kat rumah jela..kebetulan hari tu ada tengok resepi ayam ala kenny rogers kat facebook, macam menarik jer kan..pastu fikir plak takkan nak makan ayam jer macam tak kenyang plak, google punya google kalau combine dengan nasi mentega ok jugak, then search plak resepi nasi mentega..roshar dah lupa pulak roshar ambik resepi dari blog apa..untuk dessert plak, roshar decide nak buat cheesecake..
1/2 tu kan Hari Wilayah & roshar cuti, memang sesuai sangat la nak masak yang special sikit kan..tengahari tu gigih pergi Hero dengan budak tecik amani tu tau jela karenah dia..mak terpaksa redha dan ikut jer rentak dia coz taknak dia ngamuk2 spoil je kan..siap tarik bakul sendiri adoyaii..ni la hasilnya bersilat kat dapur dengan amani special for babah!
Ayam ala kenny rogers..
Combination of nasi mentega+ayam ala kenny rogers + vege..
Ini plak cheese cake no bake..kebetulan gelatin dah ada memang senang & sedap..
After di touch up gitu hehe..roshar guna whipping cream yang dah ada dalam fridge..
Nanti roshar share resepi erk...hehe..
Friday, February 03, 2017
Balik Kampung dan remis
Cuti hari raya Cina hari tu kteorang balik kampung, both kampung marang and kemamang hehe..kebetulan nak jadi rezeki dah lama sebenarnya kteorang tak cari remis..saja gatal pergi main air, sekali tengok ada remis..so ape lagi cepat-cepat la roshar ambik, dah ambik satu makin banyak pulak huhu..sudahnya dapat banyak jugak la..mak roshar siap masak gulai and bekalkan kteorang time nak balik sini..kteorang singgah rnr temerloh my habib belikan nasi + ikan patin tempoyak dan makan dengan gulai remis..memang marvellous!
Ni la rupa remis..
Ini budak dah comot excited main pasir huhu..maklumla sesekali jumpa pasir pantai huhu..
Laksam resepi dari Facebook
Menjadi jugak akhirnya laksam..roshar ambik resepi dari facebook..kuah tu roshar dah biasa buat sebelum ni, cuma laksam memang roshar tak pernah buat..laksam ni memang susah nak menjadi kekadang tu lembik tak boleh nak gulung dan kalau keras pun tak boleh nak gulung jugak, kena so so jer baru ok..
Lepas ni boleh repeat buat lagi guna resepi yang sama hehe..resepinya roshar share next time ek..
Pavlova lagi dan lagi
Gambar dari dalam oven kembang semangkuk hehe..memang geram tak sabar tunggu masak hehe..
Actually ni order dari cikgu-cikgu taska amani, alhamdulillah rezeki..
After dah bubuh topping and siap touch up..
Mini pavlova ni pun order dari cikgu amani..alhamdulillah dapat feedback diorang puas hati & nak repeat order lagi hehe..
Subscribe to:
Posts (Atom)
Karipap Inti Sardin
First trial buat karipap inti sardin.. Karipap sardin kakak amani's feveret..selalu mak beli je kat kedai hehe..but during pkp period...
-
Emm roshar sebenarnya first time dengar and makan lemang segera dari NONA ni hehe..last raya puasa oficemate roshar buat open house..time t...
-
Assalamualaikum..lama betul roshar tak update story kan huhu..banyak sangat story dah skip..insyaallah bulan 10 ni amani gonna be a sister ...
-
Last 2 days, roshar pergi Hero kat presint 3 nak cari strawberry untuk my mini pavlova..after dah settle kat Hero, alang-alang dah kat situ...