Showing posts with label Air Tangan. Show all posts
Showing posts with label Air Tangan. Show all posts

Monday, June 13, 2016

Resepi Rempah Ikan Bakar Simple Bonda

Semalam sambil duk lepak-lepak ngan husband sambil tengok tv, tetiba dapat ilham nak wat rempah ikan bakar..tak wat apa macam bosan pulak kan..then terus ajak husband pergi mydin presint 15 ni cari barang-barang..sebelum ni roshar pernah tolong mak masak so still ingat la sikit-sikit letak apa, tapi call jugak mak roshar nak confirmkan lagi sekali bahan-bahan dia then cara-caranya camana..ok jomm roshar share resepi ek..just wanna share, saya budak baru belajar hehe..

Bahan-bahan:

Bawang besar (5 labu)*
Bawang merah (5 labu)*
Bawang putih (6 ulas)*
Tomato (5 bij)*
Cili kering (3 senduk) - cili boh pun boleh tapi cili kering lagi sedap.
Limau nipis (satu sudu besar)
Daun limau purut (dua helai)
Daun kunyit (setengah helai)
Serai (dua batang)
Gula merah (orang terengganu panggil nisan) - setengah
Garam (secukup rasa)

Bahan yang bertanda * di blend sekali



Thursday, April 07, 2016

rosHar Char Kuey Teow dan Amani Kuey Teow Ladna

Panjang tajuk kat atas tu kan hehe..semalam roshar rasa dah jemu makan nasi, kebetulan dalam fridge ada kuey teow, kerang & sayur2 sikit..so roshar decide nak masak char kuey teow..char kuey teow ni memang favorite husband roshar..lepas tu roshar terfikir amani tak boleh makan pedas, so roshar masakkan amani kuey teow ladna..tu yang tajuk kat atas tu jadi camtu hehehe...resepi roshar cari kat en. google tapi roshar ubah ikut selera roshar & apa yang ada dalam fridge jer..alhamdulillah husband roshar tambah2 hehe tapi mungkin tak sesedap yang kat kedai la kan hehe..amani pun makan jer kuey teow ladna tu..

kuewteowladna.jpg
*gambar ihsan dari en. google

kuewteowladna.jpg
*sekadar hiasan pinjam dari en. google

Ni second time roshar bagi amani telur nak test ok ke tak..sebelum ni roshar tak berani bagi amani makan telur coz takut eczema dia naik teruk..alhamdulillah roshar tengok arini kulit amani ok jer..1st time roshar bagi amani makan telur coz untuk ambik injection masa umur dia setahun..masa tu habis mulut mata & kulit amani merah-merah..so lepas ni roshar dah berani bagi amani makan telur..nanti-nanti roshar nak try bagi amani makan seafood plak..kena rajin cuba2 kalau tak nanti tak tau..






Monday, March 07, 2016

Homemade Bun Manis


Hari tu roshar ade baca kat fb kawan-kawan duk share resepi homemade bun manis, tengok cara buat & bahan2 simple jer so roshar save dlu kat wall roshar..tetibe hari tu teringat plak pasal resepi tu terus tengok balik cara2 & tengok bahan2 sume ada..amani plak tidur masa tu, then mula la sesi kite meroti hehe..rupa  dan rasa ada cuma kulit kat atas dia tu keras skit kenapa entah huhu..maybe tak cukup uli atau terlebih tepung..sebabnya masa nak nguli tu masih terlekat kat tangan so roshar pandai2 jer tambah tepung sendiri hehe..mmm maknanya kita kena try & try lagi lepas ni hehe..

bunmanis.jpg
Dah ilang satu disitu ada orang dah curi hehe..
minumpetang.jpg
Makan panas2 cicah plak air nescafe...mmmmhhh sedap huuhu..

Thursday, October 08, 2015

Air tangan beloved x-boyfriend

Alhamdulillah syukur since awal kawen until now husband roshar rajin tolong roshar kat dapur..kadang dia yang offer nak masak tapi tu time dia betul2 rajin la hehe..tapi bila lelaki didapur faham2 la lepas dah siap masak habis la kecah dapur & roshar kena redha la kalau nak husband masak haha..roshar suka sangat husband punya masak lemak ayam &ayam goreng kunyit dia..first time husband roshar masak masa mula2 kawen dulu terus roshar jatuh cinta ngan ayam goreng kunyit dia..kelakar kan hahaha ayam goreng kunyit je pun..sebabnya husband roshar punya ayam goreng kunyit ni lain skit dari yang lain..tapi serious bila husband masak sekali sekala rasa dia semacam..agaknya sebab kita dah jemu makan masakan sendiri kot atau pun memang dia masak sedap..roshar tak sure plak hahaha...
 
ayammasaklemak.jpg
Ni la dia rupa masak lemak ayam air tangan x-boyfriend roshar yang sedap sangat tu haha..tak tau la kenapa kalau roshar masak sendiri tak sesedap yang husband punya haha..

marvellous.jpg
Dan ini ayam goreng kunyit yang sedappp sangat jugak tu..roshar siap request husband masak masa roshar pregnantkan amani..hari2 makan ayam goreng kunyit ni pun takpe haha..

meehun.jpg
BBQ ayam mix herb by roshar & mee hun goreng by Mr. Husband..hihi
Kalau la husband roshar baca entry ni mesti dia tersenyum lebar kan haha..alhamdulillah dari mula2 kawen sampai sekarang amani pun dah setahun tujuh bulan ni..husband roshar masih rajin tolong2 roshar kat dapur..hope dearest husband rajin tolong isteri dia ni sampai bila2 la kan..aamiiinn...

Balm bayi Tasneem Naturel inspired by nature

Kit Emergency Set Berminat boleh whatsApp www.wasap.my/60199672076 Boleh juga ke FB page : www.facebook.com/ahbalmtas...