Thursday, July 20, 2017

Kek Marble Warisan

Assalamualaikum..lama betul roshar tak update story kan huhu..banyak sangat story dah skip..insyaallah bulan 10 ni amani gonna be a sister sebab tu la roshar lama tak update blog ni hehe..memang takde mood langsung huhu..masih sempat lagi kan roshar & family nak ucapkan "Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin dari kami sekeluarga"..  

Raya kami sekeluarga tahun ni sangat la ala kadar..tahun ni first time kami beraya di perantauan sebabnya my habib warded a few days before raya tu sebab denggi..hari jumaat before raya tu baru discaj ward sudahnya kami decide raya jela kat putrajaya..so kami #teamrayaputrajaya yeh tahun ni..sedih tu hanya Allah jela yang tahu kan sebab tak dapat jumpa mak & adik beradik lain..as long as my habib sihat and disisi cukupla..

Entry hari ni roshar nak share pasal kek marble..lately ni amani suka sangat request kek..so roshar gigih la tukar-tukar kek..kadang kek coklat kukus but amani suka betul klu roshar buat kek marble ni..setengah biji kek tu dia bleh makan sorang dashat tak huhu..tapi kek marble ni memang sedap kalau makan panas-panas..kek marble ni roshar namakan kek marble warisan sebabnya resepi dia turun temurun dari kak long roshar sampai la adik-beradik yang lain hehe..

kekmarble.jpg
 Amani panggil kek warna warni haha..ape ape jela sayang..

So jom tengok resepi kat bawah.. 

5 biji telur
1 cawan butter/planta
1 cawang gula ising
2 sudu susu pekat manis
2 1/2 cawan self-raising flour (roshar guna Blue Key)
1 sudu kecil esen vanilla
*pewarna ikut suka
Mula-mula mixkan gula dan planta sehingga kembang (jadi warna putih). 
Setelah planta dan gula kembang dan sebati masukkan telur sebiji demi sebiji.
Kemudian bolehla masukkan susu pekat manis dan tepung sedikit demi sedikit hingga habis.
Setelah adunan sebati masukkan esen vanilla.
Bolehla pecahkan adunan kepada 3 bahagian dan letak warna yang disukai.
Letakkan adunan yang telah dicampur warna berselang seli. Roshar guna loyang 8x8. Guna lidi satay @ apa-apa alat la untuk bentukkan corak ikut citarasa masing-masing.
Then bolehla bakar dengan suhu 160 darjah celcius 30-40 minit sehingga masak.

kekmarble.jpg
Lepas dah dicorakkan ikut suka hati hehe..

kekmarble.jpg
Ni la rupa hasilnya kek warna warni kesukaan amani..sebiji kek ni dalam 2 hari boleh habis hehe..

Thursday, February 16, 2017

Cendol sedap di Suria Mall Putrajaya

Last 2 days, roshar pergi Hero kat presint 3 nak cari strawberry untuk my mini pavlova..after dah settle kat Hero, alang-alang dah kat situ roshar sesaja masuk Suria Mall..Suria Mall ni baru lagi bukak, so saja la nak usha-usha apa yang menarik kat situ..sebelum ni dengar member cerita jer..emm pusing punya pusing, not bad agak menarik dah ada jom bali, foodcourt, caring pharmacy, toy r us, nasi kandar lawood, butik baju pun ada tapi banyak lagi la kedai yang tak bukak la..

Dalam banyak-banyak tu, roshar tertarik dengan kedai yang jual cendol, tapi roshar lupa plak nama kedai tu huhu..emm ada banyak choice jugak la cendol, ada cendol pulut, cendol durian, cendol kacang..makanan plak ada laksa johor, laksa utara, mee kari, mee bandung, set nasi dan lauk pun ada..masa roshar sampai tu memang peak hours la, beratur panjang gila kot..tapi cendol punya pasal redah jela..

cendolsedap.jpg

Cendol dia memang sedap bagi roshar, cuma mee kari tu kuah dia agak pekat..roshar suka kuah yang cair hehe..

Yang stay area Putrajaya atau berdekatan boleh la ke Suria Mall, Precint 3 untuk cuba cendol sedap ni hehe..jadi port jalan-jalan cuci mata baru kami la pasni hehe..

Tuesday, February 07, 2017

Resepi ayam ala kenny rogers mudah dan sedap

Resepi ayam ala kenny rogers mudah dan sedap

Bahan-bahan:
Seekor ayam di potong dua bahagian
1 inci halia
Sebatang serai
Segenggam lada hitam
1 kiub ayam
2 sudu besar olive oil
2 sudu besar madu
2 sudu besar sos tiram
Satu sudu kecil garam

Blend kan halia, serai yang telah dihiris nipis, lada hitam, kiub ayam dan segenggam lada hitam.
Kemudian satukan bahan yang telah di blend bersama olive oil, madu, sos tiram dan garam.
Lumurkan pada ayam dan perap selama 4 jam atau lebih. Lagi lama lagi sedap.
Bakar di dalam oven dengan suhu 200 C selama 30-40 minit.
Roshar bakar dalam kuali ajaib jer hehe..


Patin tempoyak match dengan budu

Hurmm patik tempoyak lagi hehe..dah kata all time favourite husband and wife, memang tak pernah jemu..kali masak patin tempoyak match dengan budu pure terengganu plus ulam-ulam kampung memang terangkat la..habis nasi satu periuk haha..



Budu ni memang original dari terengganu, tak tambah apa-apa pun lagi..ikan bilis pun tak hancur lagi tau..kalau budu kelantan selalunya dah masak sebab tu warna dia lain..memang marvellous!hehe

Resepi laksam terengganu mudah

Resepi Laksam Terengganu Mudah

Bahan-bahan: Laksam

3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
5 cawan air suam
Sedikit garam (roshar tambah)

Campurkan tepung beras, tepung gandum, air suam dan sedikit garam..kacau sehingga sebati.
Sebelum kukus sapukan minyak pada permukaan  tudung periuk @ terpulang bekas apa yang anda guna.
Panaskan sekejap dalam periuk pengukus.
Bolehla letakkan adunan tepung tadi.
Kukus lebih kurang 2-3 minit.
Nak tau laksam dah masak  ke belum, permukaan laksam tu akan menggelembung.
Keluarkan dan bolehla di gulung.
Ulang sapukan minyak pada tudung periuk @ bekas sebelum letak adunan tepung.
(Tujuan sapu minyak supaya laksam tak melekat dan mudah digulung)




Ni bila laksam dah masak..dia akan menggelembung macam ni..maafkan rupa tudung periuk yang tak berapa cantik tu yeh hehe..

Bahan-bahan: Kuah Laksam
5- 6 ekor ikan selayang/kembung/selar
5 ulas bawang merah (bawang besar pun boleh)
Sedikit lada hitam
Asam keping 
1 1/2 santan kotak
Sedikit garam

Ulam: Kacang panjang, tauge dan timun batang..ikut selera masing-masing
Sambal cili: Cili besar dan cili padi, ditumbuk bersama sedikit belacan.
 
Rebus ikan selayang/kembung/selar, perisikan dan buang tulang.
Tumbuk bawang merah dan lada hitam dan isi ikan.
Masukkan santan ke dalam periuk dan panaskan sebentar.
Masukkan bawang merah, lada hitam dan isi ikan yang telah ditumbuk dan asam keping.
Biarkan sehingga menggelegak sedikit dan tambahkan garam.
Bolehla di hidang.



 Laksam yang dah siap




Monday, February 06, 2017

Birthday my rijal al-amir

1/2 hari tu birthday my rijal al-amir aka beloved husband..ingatkan nak celebrate kat luar tapi bila fikir-fikir dengan budak tecik amani tu takut kelaut nanti, plan lain kang jadi lain plak..so roshar decide celebrate kat rumah jela..kebetulan hari tu ada tengok resepi ayam ala kenny rogers kat facebook, macam menarik jer kan..pastu fikir plak takkan nak makan ayam jer macam tak kenyang plak, google punya google kalau combine dengan nasi mentega ok jugak, then search plak resepi nasi mentega..roshar dah lupa pulak roshar ambik resepi dari blog apa..untuk dessert plak, roshar decide nak buat cheesecake..

1/2 tu kan Hari Wilayah & roshar cuti, memang sesuai sangat la nak masak yang special sikit kan..tengahari tu gigih pergi Hero dengan budak tecik amani tu tau jela karenah dia..mak terpaksa redha dan ikut jer rentak dia coz taknak dia ngamuk2 spoil je kan..siap tarik bakul sendiri adoyaii..ni la hasilnya bersilat kat dapur dengan amani special for babah!

ayamalakennyrogers.jpg
Ayam ala kenny rogers..


nasimentega.jpg
 Combination of nasi mentega+ayam ala kenny rogers + vege..


cheesecake.jpg
 Ini plak cheese cake no bake..kebetulan gelatin dah ada memang senang & sedap..


cheesecakea.html
After di touch up gitu hehe..roshar guna whipping cream yang dah ada dalam fridge..

Nanti roshar share resepi erk...hehe..

Friday, February 03, 2017

Balik Kampung dan remis

Cuti hari raya Cina hari tu kteorang balik kampung, both kampung marang and kemamang hehe..kebetulan nak jadi rezeki dah lama sebenarnya kteorang tak cari remis..saja gatal pergi main air, sekali tengok ada remis..so ape lagi cepat-cepat la roshar ambik, dah ambik satu makin banyak pulak huhu..sudahnya dapat banyak jugak la..mak roshar siap masak gulai and bekalkan kteorang time nak balik sini..kteorang singgah rnr temerloh my habib belikan nasi + ikan patin tempoyak dan makan dengan gulai remis..memang marvellous!

remis.jpg
 Ni la rupa remis..

amanimainpasir.jpg
Ini budak dah comot excited main pasir huhu..maklumla sesekali jumpa pasir pantai huhu..

Balm bayi Tasneem Naturel inspired by nature

Kit Emergency Set Berminat boleh whatsApp www.wasap.my/60199672076 Boleh juga ke FB page : www.facebook.com/ahbalmtas...