Monday, December 28, 2015

Bila mak orang main netball

 Roshar memang dah lama gila tak main netball..dulu2 masa sekolah rendah pernah la jadi player & sampai ke peringkat negeri hehe..masuk sekolah menengah roshar dah tak aktif sampai la sekarang..bayangkan berapa belas tahun kot tak main haha..kebetulan offismate roshar ada join tournament peringkat kementerian..masa awal2 tu roshar memang xnak main coz rasa macam tak larat nak lari je haha..at last tu dorang tak cukup ahli sebab ramai yang tarik diri last minit..kesian plak kat dorang kan so lepas plus minus roshar pun join la team dorang..roshar cakap kat husband, dia cakap bagusla aktif skit nanti haha..apa maksud En. husband tu yeh hmmm??so kite layan jela pic kat bawah yer..roshar main position GD memang sinonim dari dulu coz of roshar tinggi huhu..jom la tengok gambar bila mak orang main netball hehe..

netball.jpg
Masa ni perlawanan persahabatan dengan team dari Jabatan Kebajikan Masyarakat..


netball.jpg


netball.jpg

netball.jpg
Ape pun well done team BSKB!!walaupun tak berlatih betul2 dapat jugak no. 4 yeay!

Tuesday, December 22, 2015

Pavlova

Emm mula2 dulu roshar saje je gatal2 tangan nak try wat pavlova ni..tengok macam menarik je pastu tengok google resepi dia plak macam tak la susah sangat hehe..so try la wat..roshar follow resepi dari blog: cahayacintaku.blogspot.com..alhamdullillah 1st trial tu macam tak jadi hehe..kakak roshar & anak buah cakap ape tu makdek (nama manja dalam family hehe) sebab diorang tak penah tengok..nak kate kek bukan kek tapi macam kek  haha..pastu diorang try makan pastu sampai sekarang semua dah jatuh cinta ngan pavlova huhu...emm sesiapa yang nak try wat pavlova boleh la tengok resepi kat blog cahayacintaku.blogspot.com ..jom tengok gambar hehe..
pavlova.jpg
 Sebelum di touch up..


pavlova.jpg
Selepas di touch up..yummy!!
* Selamat mencuba..sedappp..

Friday, December 18, 2015

Amani dan eczema

Emm pejam celik pejam celik penyejuk mata, penawar hati mak dan babah dah pun setahun lapan bulan..alhamdulillah buah hati mak membesar dengan sihat dan kuat hehe..berat pun dah mencecah 14 kg..mak dan babah dah tak larat nak dukung amani humaira hehe..eczema amani  sekarang pun dah slowly kurang..dah tak macam dulu setiap hari dan  setiap malam kena sapukan ubat utk amani..kalau tak amani susah nak tidur garu2 jer sampai pagi, kesian amani mak..lepas mak bawak amani dapatkan rawatan eczema kat Klini Pakar Kanak-Kanak An-Nur, Bangi alhamdulillah eczema amani under control sampai la sekarang..Dr. memang bagi steroid tapi untuk tempoh seminggu + atibiotic..masa tu roshar berbelah bagi jugak nak bagi ubat tu kat amani tapi tengok eczema amani worst sangat, roshar bagi jugak la kat amani..

Roshar control apa2 makanan kat amani..kena rajin try and error  pastu tengok efek kat amani..ada setengah makanan tu memang kesan dia ketara contoh aritu roshar try bagi amani sup ikan merah..tak sampai sejam terus keluar merah2 dan amani dah start bergaru..Sekarang ni roshar dah mula bagi amani makan seafood like ketam dan  udang..so far so good la ada jugak merah2 tapi sikit jela tak seteruk dulu..macam roshar cakap la kalau ada eczema ni kena rajin try dan error untuk tahu anak kita alah pada apa sebenarnya..alhamdulillah syukur sangat dah makin nampak perubahan yang baik untuk amani...pejam celik jugak la roshar dan husband try macam2 produk dan  ubat untuk amani..duit plak monthly memang kteorang spend khas untuk eczema amani..sebab nya kadang-kadang eczema dia tiba2 je bleh jadi teruk...mak dan  babah pejam mata je untuk kos ubat dan etc. as long as eczema amani pulih dan amani sihat..

Emm macam body wash untuk amani roshar still pakai yang doktor suggest dulu produk QV..tak pasti la sekarang dah botol ke berapa guna hehe..tapi bedak, lotion or shampoo roshar still tak pakaikan kat amani..around 2 weeks ago, teacher amani pakaikan bedak kat dia time balik..then malam tu terus nampak merah kat leher dan  bahu dia..so maknanya amani still tak boleh pakai apa2 bedak..kadang tu macam kesian jugak la kat amani coz dari kecik dia tak boleh pakai bedak yang wangi2 tu..sampaikan teacher kat taska dia penah tegur amani tak bau apa2 kak sian dia haha..roshar masa tu senyum jela nak wat camna kan..

qvwash.jpg
Ini la dia QV Wash tu....
Pasal ubat dan cream fobancort tu sekarang pakai sikit2 je roshar just standby incase kalau teruk sangat baru roshar letak kat amani..alhamdulillah lepas consume ubat dari Dr kat Klinik Pakar Kanak2 An-Nur, Bangi dah lama jugak la amani tak kena gatal2 teruk..untuk sesiapa yang ada anak kena eczema atau penyakit kulit boleh la try pergi klinik ni, InsyaAllah mudah-mudahan dengan izinNYA sesuai dan anak-anak kalian sembuh.

An-Nur Specialist Hospital
No 14 & 16, Medan Pusat Bandar 1, Seksyen 9,
43650 Bandar baru Bangi, Selangor Darul Ehsan
Phone : 03-8926 6060
Fax No: 03-8926 6067

Balm bayi Tasneem Naturel inspired by nature

Kit Emergency Set Berminat boleh whatsApp www.wasap.my/60199672076 Boleh juga ke FB page : www.facebook.com/ahbalmtas...